Homoktövis.lap.hu

Hosszú évek óta homoktövissel tartom karban az egészségem. Számomra a legfontosabb C-vitamin forrás és többféle formában is fogyasztom. Magjából magolajat, illetve őrölt por formájában gyümölcslébe, kefirbe téve juttatom naponta szervezetembe. A gyümölcsből a 100%-os formát iszom – ami a legsűrűbb dzsúz – valamint „lájtosabb”, mézzel, almalével higított termék is szerepel az étkezésemben. Már a fentiekből is kiderül hogy csodanövénynek tartom, hiszen az is. Egy olyan sokoldalú növény amely többféle problémára is jótékonyan hat, de legfontosabb szerepét a megelőzésben látom. Ezért is örültem, hogy átkerült a Civertan Grafikai Stúdióhoz a homoktovis.lap.hu szerkesztése.

A homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, kevés fajt számláló nemzetség. Fő elterjedési területük Ázsia. A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi. (wikipedia)

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Ezt a napfényt nagyon kedvelő kétlaki növényt ezüsttövis, fűztövis, ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis néven is gyakorta szokták emlegetni. Magassága 1-3,5 m és 6 m közötti is lehet. Cserjének vagy kisebb termetű lombhullató fának minősül. Az atlanti partokon és nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők, folyók menti ártérében is. A hideget is jól tűri, Szibériában a -40 oC-os hőmérsékleten károsodás nélkül él. Csapadékigénye 300-600 mm. Porzós és termős virágai külön egyedeken fejlődnek. Ezért csak olyan helyeken érlel magot, ahol hím- és nőivarú egyedek is előfordulnak. Virágai aprók, zöldes színűek, a lombfakadás előtt nyílnak április második felében vagy májusban. Termése narancssárga lédús bogyó (6-15 mm átmérőjű), ami szeptembertől borítja a hajtásokat. Érése - fajtától függően - augusztus vége - október között zajlik le. Törzse alacsonyan ágazik el, tövisekkel borított ágai ezüstösek, pikkelyszerű szőrökkel fedettek. Levelei lándzsásak vagy szálasak, ép szélűek, a hajtásokon szórtan helyezkednek el. A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben kezd el teremni. Az ültetvény gazdaságos életkora húsz év. Gyökérrendszere a talaj felső rétegében helyezkedik el. Laza talajban 60 cm-ig, kötött talajban 40 cm-ig is lehatol. Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft.

A homoktövis régebben több helyen is előfordult hazánkban, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. Ez tette indokolttá, hogy Káposztásmegyeren védetté nyilvánítsák utolsó magyarországi élőhelyét. A védett terület a Pestet keletről és északról szegélyező rákosi homokpuszták egyik utolsó maradványa, amely azelőtt a mai Városligetig és a Népligetig ért.

Az oldal: http://homoktovis.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2010-10-25
Linkajánló
 | részletek
Linkajánló: Civertan Bt. - www.civertan.hu Weboldalak népszerûsítése - www.nepszerusites.hu Légifotó - www.legifoto.com Légirégészet -...
2010-10-04
Banner referenciáink
 | részletek
...
2010-10-04
Design.lap.hu
 | részletek
Kevesen tudják, hogy a design szó ami ma oly divatossá vált, tulajdonképpen formatervezést jelent. Így az iparművészet kategóriájába tartozik és a design.lap azért jött létre, hogy a...
»» minden bejegyzésKapcsolat
Várjuk jelentkezését, érdeklődését, észrevételeit!
Amennyiben partnerünk kíván lenni akkor ezt az alábbi elérhetőségen jelezze. Cég név: Civertan Bt.
Székhely: 1064 Bp. Izabella u. 69. fszt. 2.
Telephely: 1064 Bp. Izabella u. 69. fszt. 2.
Elérhetőség: 36 1 332 32 61
Központi e-mail cím: civertan@civertan.hu
Adószám: 24576541-2-42
Cégbejegyzés: 01-06-757966
Statisztikai számjel: KSH/ 24576541181321201 Tárhely szolgáltató adatai:
MediaCenter Hungary Kft. - 6000 Kecskemét, Sosztakovics u. 3. II/6.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.